Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 00:11 - УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ Е ШАНС ЗА БЪЛГАРИЯ
Автор: radio999 Категория: Политика   
Прочетен: 1766 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 18.04.2011 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За няколко часа финансовият министър Симеон Дянков бе в Ямбол.

Ето какво каза той пред ямболски бизнесмени и журналисти:

Три теми са в момента в основния дневен ред:

 - Трябва по нов начин да се гледа на културно-историческото наследство на България и от тази гледна точка да се развива инфраструктурата по места, както и имиджа на страната и развитието на регионите. В последно време сме отделили и доста внимание и доста средства за развитие на културни обекти, които нямат добра инфраструктура и не са добре развити. Вчера бях на посещение в Созопол, където правителството инвестира 250 хиляди лева за разкопки на един нос на Созопол, където се очакваше да излезе Къща на владетеля и манастир. И вчера за първи път ми показаха с Божидар Димитров, че са открили прекрасен манастир, най-големият на Черно море - само от основите му може да се разбере. Покрай манастира са намерили и други интересни неща. Така с малка инвестиция се аказа, че Созопол има още по-интересно културно-историческо наследство и да привлича туристи. Та си говорихме с Наско /Анастас Анастасов/ за това, че тук във вашия регион има обекти, които се знаят и са разработвани. От тук ще отидем до Кабиле, не съм го виждал още, но много са ми разказвали за него, както и до други обекти, които се знаят, но не са разработвани. Това е за цяла България важна тема, както и конкретно за този регион, за навлизане на инвестиции за туризъм. За радост с построяването на магистрала Тракия ще стане още по-лесно да навлизат туристи от Черноморието до тук. Работим заедно за разработване на този тип обекти - не само археология, но и инфраструктурата около обектите. Та това е една от темите, заради която съм в Ямбол.

- Друга тема - как за в бъдеще ще се развива селското стопанство в страната. Напоследък доста се говори за увеличаване на цените на някои селскостопански продукти. И се говори за това с тревога. При това в световен мащаб и с основание. Увеличават се цените та хляба и на други неща. Тенденцията обаче ще продължи с времето. Търсенето на тези продукти расте за разлика от предлагането. Това е шанс за България, тъй като България е традиционно производител на селсостопанска продукция, да развие още повече този сектор. Ние в годините сме били повече износител, отколкото вносител, с изключение на две години от управлението на тройната коалиция - 2007/2008 г. Но през последните години България повече изнася, отколкото внася селскостопанска продукция и тази тенденция може да се подобри още повече, ако имаме стройна стратегия какво и как да се произвежда повече. Започнахме да правим анализ във финансовото министерство какви възможности имаме. Например в Северозападна България демите не са разработвани от много години. Внезапно те стават много ценни за отглеждане на зърнени култури. Кризата малко забави този процес, но сега можем да приложим регионалните стратегии за развитие на селското стопанство. Има и европейски пари, въпросът е обаче къде и как се използват... Та това е една от темите, върху които моят екип доста работи.


- Третата тема е чисто данъчната финансова политика. Да има стабилност в данъчната политика на България и да се покаже, че България е една от малкото страни в Европа със строга финансова дисциплина. Затова предложихме и промяна на Конституцията и някои закони за бюджетиране на страната. Промяната на преките данъци да става само с 2/3-ти гласове на депутатите и др....

Поискали сме срещи с всички парламентарни партии без БСП за обсъждане на Пакта за финансова стабилност и очакваме подкрепа на всички партии без БСП. До лятото ще имаме и този нов начин да покажем, че в България ще останат най-ниски данъците - това е наша гордост и ние ще си отстояваме тази наша политика.
Предвижда се промяната на преките данъци да става с две трети мнозинство в парламента, годишният дефицит да е не по-голям от 2 процента, както и годишното харчене от брутния вътрешен продукт да е до 40 процента, като това са бюджетни и европейски средства. Данъците в България няма да бъдат променени"



Въпроси:

 Генчо Каназирев - зам. председател на обединението на мебелопроизводителите с декларация срещу вноса на некачествени азиатски евтини мебели, които подбиват паара на българските мебелопроизводители.

Отговор:

"През гръцките пристанища в Бъгария се внасят много и евтини азиатски стоки. Трябва да се затегне контролът по южните ни граници, тъй като влизат чрез т.нар. "Карго" - китайско карго. Гърците не могат да се справят с този проблем. Ние сме вътрешна граница, но все пак се справяме с този проблем. Инвестирали сме средства срещу това карго да влиза в България. За сметка на това в България търговията със стъкло, мрамор, гранит и мебели може да реализира печалба, тъй като скъпият транспорт оскъпява вноса на артикули от тези производства."

Дянков отговори и на въпрос за регистрирането на фирмите по ДДС.

Акцент: "Първо трябва да се справим с ДДС-измамите, тогава ще можем да мислим за регистриране на повече фирми по ДДС.



Имаше въпроси и за проектите - кандидатстване, изплащане на фактури. Във въпроса беше даден пример с Турция и със специализираните звена за улесняване работата на бизнеса.

Дянков подчерта, че се преувеличават твърденията за Турция. Там данъците са по-високи.


Николай Георгиев /ABC-инженеринг/ - въпрос за водния цикъл на Ямбол. Кметът Славов тихо подсказва на Дянков за идването на министър Нона Караджова и за обещанието й до два месеца да бъде внесена апликацията ... и други подробности. Дянков започва с това - "Аз знам за водния цикъл на Ямбол от министър Нона Караджова, която ме информира, че до два месеца апликацията ще бъде внесена. Смятам че това е реалистичен срок".

 Имаше въпрос и за несъвършенствата на Закона за обществените поръчки. В МС се е решило министър Томислав Дончев да бъде водещ инициатор за промените в ЗОП. Дянков още не е виждал идеите за промени в несъвършения закон в България. Сега с поставянето на въпроса тук, Дянков бил вече стимулиран да обърне внимание. "Още довечера като се върна в София ще разгледам нещата. И изобщо със ЗОТ ще се занимава през следващите две седмици екипът ми".

Как ка били включвани секторите, които влизат в ОП "Конкуретноспособност" и защо мелебопроизводството не е срад тях?

Отговорът: "Подписан е списък за секторите в тази програма - 2006/2007 и за орязаните сектори трябва да "благодарим" на Меглена Кунева, която е водила преговорите. Нямам представа защо някои от секторите не са включени и как така са определени като неконкуретноспособни. Освен, че мебелопроизводтвото не влиза сред облагодетелстваните сектори, сред тях не е например и фармацефтиката. Смятам, че може да се преразгледа този списък и да бъдат внесени промени. Това е и една от причините да не бъдат усвоявани европейските средства. До няколко месеца ще имаме и добри новини за вас.


Станка Жекова - собственик и управител на фирма, юридическо лице, земеделски производител - въпрос относно корпоративния данък с които се облагат земеделските производителите, както и въпрос наемите на земеделските земи и дали трябва да се удържа този данък. Молба отправи - когато община Ямбол поиска повече пари за нашата община, да бъдете по-благосклонен. Тротоарите ни и улиците са в ужасно състояние.

Отговорът - ние направихме някои промени по идеи от обществото, от експерти извън правителството. Така както ми прочетохте законът и на мен не ми изглежда много логична, но моите съветници я записаха и ще обвислим всичко.

Аудио-запис на всичко казано от Дянков на срещата четете тук: 

http://www.radio999bg.com/?id=1552


 



Гласувай:
6



1. petra7 - Ама какви са тези глупости пак от ...
18.04.2011 00:28
Ама какви са тези глупости пак от Божо Димитров . Тъпак 2 пък му вярва и му ходи.. на гости в Созопол. Същите глупости като онези мощи на Йоан
цитирай
2. vladorusev - Хаха -толкова му разбира главата на ...
18.04.2011 00:29
Хаха -толкова му разбира главата на Дянков от финанси щом тая глупост е казал!
цитирай
3. tisitova - Може и да има голям манастир на този ...
18.04.2011 00:36
Може и да има голям манастир на този Созополски нос, но трябва да го видят специалисти. Не бивш министър без портфейл. Що не го показа първо на специалистите, да го оповестят и тогава да вика Дянков да се радват вдъхновено.
цитирай
4. radio999 - Идат избори!
18.04.2011 08:28
Идат избори!
цитирай
5. tisitova - Поровихме в интернет за този ман...
18.04.2011 22:52
Поровихме в интернет за този манастир.... какъв е този незнаен манастир, защо само Дянков знае за него... какви са другите неща...
цитирай
6. petra7 - Ако има такъв манастир, той ще да е ...
18.04.2011 23:04
Ако има такъв манастир, той ще да е първохристиянски, защото, ако не беше, щеше да е възстановен отдавна
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radio999
Категория: Регионални
Прочетен: 24043
Постинги: 8
Коментари: 13
Гласове: 128
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930